Waarom gebarentaal voor baby’s en kinderen, eigenlijk om meerdere redenen.

Maar vooral om te kunnen communiceren met je kindje, communiceren voor je kindje kan praten. Onderzoek heeft aangetoond dat een baby op jonge leeftijd veel meer kan begrijpen en ‘vertellen’ dan voorheen werd gedacht. Een baby kan vanaf 6 maanden zijn behoeften duidelijk maken.

Dit is veel eerder dan dat het spraakorgaan van een kind voldoende ontwikkeld is.

Dit gebeurd tussen de 12 en 18 maanden. De periode tussen het moment dat een kind taal kan begrijpen en het moment waarop het woorden kan spreken is daardoor overbrugbaar met babygebaren.

Ook heeft babygebaren vele voordelen een paar daarvan zijn:

 • Wanneer een kind begint met praten, lijken veel woorden op elkaar. Met gebaren krijg je als ouder en verzorger een ‘ondertiteling’ van het gebrabbel waardoor misverstanden voorkomen worden en je direct weet waar het kind over praat.
 • Minder frustratie en verdriet omdat je kind zelf kan aangeven wat er aan de hand is of wat het graag wil.
 • Je kind kan uit zichzelf vertellen wat het ziet waardoor je meer inzicht krijgt in de interesses van je kind.
 • Met Babygebaren kan je kind het initiatief nemen om een gesprek te starten.
 • Het taalverwervingsproces wordt veel eerder actief gestimuleerd waardoor je kind op jongere leeftijd begrijpt dat tekens (woorden of gebaren) staan voor voorwerpen, personen en handelingen.
 • Bovendien leert je kind dat eenzelfde begrip in verschillende situaties een andere betekenis kan hebben. Zo is een ‘auto’ om in te rijden met papa en mama, maar ook om mee te spelen en kan dat deze getekend is als een plaatje in een boek.
 • Wanneer een kind meertalig wordt op gevoed is babygebaren een neutrale taal voor iedereen
 • Jij en je kind kunnen met andere gebarentaal gebruikers communiceren.
 • Omdat je elkaar aankijkt als je gebaren gebruikt, heb je meer aandacht tijdens interacties en is veelvuldig herhalen van je boodschap niet nodig.
 • Omdat je met Babygebaren eerder snapt wat er in je kind omgaat en daarop in kan spelen, voelt het zich begrepen dit zorgt voor wederzijds respect
 • Het bouwt een brug tussen doven en slecht horende kinderen

Dat wil ook leren:

Bij mij kun je een cursus volgen om samen met je kindje aan de slag te gaan met babygebaren. Je kunt een kennismaking cursus doen of de babygebarencursus voor ouders. Deze bestaat uit drie bijeenkomsten waarin we steeds een stapje verder gaan. De babygebarencursus voor ouders geeft een diepgaande kijk op het babygebaren-programma en geeft ouders waardevolle technieken om de communicatie- en taalontwikkeling bij hun kind te stimuleren.

Met gebaren heb je vele voordelen op gebied van taal voor nu en ook op latere leeftijd. Ontdek zelf alle voordelen en meld je aan. Want wat is er nu mooier dan je kindje het respect te geven om op hele jonge leeftijd al te laten communiceren!