Mamacoach – vrouwencoach

Mama is voor velen een eretitel. Maar vrouwen zijn meer dan ‘mama’; je hebt kinderen, een partner, familie, een stel vrienden en je bent dochter van. Daarnaast doe je huishouden, boodschappen, werk en naar de sportclubs rijden. Kortom, je houdt heel veel ballen omhoog, met een overvolle agenda. Maar houd je ook in de agenda ruimte over voor jezelf of heb je daar eigenlijk helemaal geen puf meer voor over. Er gaat vooral heel veel op de automatisch piloot.

 

Tijdens mijn werk als draagconsulent en mijn vrijwilligerswerk bij het MamaCafé kom ik veel jonge ouders tegen. Moeder worden is, zo lijkt soms, zo vanzelfsprekend maar het is een grote verandering in je leven. Dat wil niet zeggen dat je het ook als vanzelfsprekend ervaart. Het moederschap kan behoorlijk veel van je eisen naast al die andere taken die je ook probeert zo goed mogelijk te blijven doen. Uitspreken dat het (te) veel kan zijn is geen teken van falen. Zeker niet als je weet dat 1 op de 3 vrouwen het eerste jaar wel eens te maken krijgt met sombere gedachten.

 

Tijdens je zwangerschap is er veel begeleiding, je gaat naar een verloskundige, mensen in je omgeving hebben extra begrip voor je. Wanneer je kindje geboren is heb je mogelijk een week kraamhulp die je helpt en ga je misschien wel naar het consultatiebureau, maar wie is er voor jou.
Het is begrijpelijk dat je soms naar vroeger verlangd, misschien wel naar je tienerjaren waarin alles zo makkelijk leek te gaan en je nog wist wat onbezorgd genieten was. Of denk je terug aan de tijd dat je een jonge vrouw was die de keuze maakte om samen met je partner door het leven te gaan. Niet dat alles nu somber en slecht is, maar pittig is het wel.

 

Je zoekt weer naar balans. Voor je kind geldt ‘takes a village to raise a child’, je hebt een dorp aan mensen nodig om jouw kindje groot te brengen. Een beroemde uitspraak die in mijn ogen zeker waar is. Maar waar een baby geboren wordt, wordt ook een moeder geboren.

 

Jijzelf hebt ook mensen om je heen nodig, waar jij je kunt uitspreken zonder schuld of schaamte. Mensen die begrijpen waar je doorheen gaat en die jouw situaties herkennen alleen dat geeft al rust. Maar we leven nu eenmaal in een snelle tijd en is het niet meer zo vanzelfsprekend om gelijk gestemde om je heen te hebben.

 

Wat houd een mama-consult in

Tijdens een mama-traject gaan we kijken wat jij nodig hebt. Soms is een luisterend oor genoeg, iemand die net iets anders kijkt naar het leven en je met wat tips op weg kan helpen. Samen bekijken we in welke een fase van je leven je nu zit.
Dit kan in je zwangerschap, net na een bevalling de start van je moederschap.
Of zodra je je jongste kind naar school brengt, hoe vindt je dan je zelf weer?

 

Ik werk niet met een kant en klaar concept. Omdat iedereen uniek is, volgen wij jouw pad en ik loop een stukje met je mee. Waar word jij gelukkig van en wat maakt jou onzeker, waardoor komt dit en hoe kan je dat op een andere manier bekijken. Al je gevoelens en emoties mogen besproken worden, ik heb geen oordeel. En aan de hand van ervaringen en met een doses humor kijken wij samen waarbij ik jou mag ondersteunen, om samen jouw kracht naar boven te halen.

 

Je leert, je ontwikkeld en gaat op zoek naar je eigen ‘ik’ en hopelijk vind je onderweg een nog mooier ontwikkelde ‘jezelf’.