De voordelen van een draagdoek/draagzak voor ouders en kind

Negen maanden zit je baby zo veilig als hij maar kan.
Na negen maanden van warmte, beweging en constant contact met de moeder, vormt de geboorte een grote overgang
en hebben baby’s behoefte aan veel en intiem contact met de ouder.
Een baby heeft ‘huidhonger’. Wanneer het in een draagdoek wordt gedragen, ruikt de baby jouw geur, hoort jouw hartslag en voelt jouw lichaamswarmte en bewegingen.
Dit versterkt de aanmaak van oxytocine bij moeder en kind, een hormoon dat ervoor zorgt dat de band tussen beiden versterkt wordt. Oxytocine wordt niet voor niets, ook wel ‘gelukshormoon’ genoemd!

 

Natuurlijk is de draagdoek zowel voor mannen als vrouwen geschikt.
In de loop van de eerste maanden is het voor de jonge vader vaak niet makkelijk om een even hechte band met zijn baby op te bouwen als de moeder.
Met een draagdoek kan hij al heel vroeg dingen ondernemen met het kindje veilig op zijn buik.

Baby’s die dicht op de buik gedragen worden, genieten zichtbaar van het koesterende lijf-op-lijf contact
dat een eerste en diepe behoefte van de baby vervult.

Ergonomische dragen heeft vele voordelen:
 • Een huilende baby komt tot rust door de bewegingen die hij voelt als hij gedragen wordt.
 • Kindjes met reflux kan je verlichting bieden, door hen rechtop te houden.
 • Een draagdoek kan binnen en buiten gebruikt worden.
 • Dragen is ook ideaal als je meer kinderen hebt, die ook hun mama of papa nodig hebben.
 • Dragen is fijn en praktisch als je wat dingen in huis wil doen en super makkelijk als je op stap gaat.
 • Een draagdoek neemt zo weinig plaats in dat je hem altijd en overal mee naar toe kunt nemen.
 • De beruchte darmkrampjes worden stukken minder door de schommelingen in een draagdoek en jouw warmte tegen zijn buikje.

Veilig en geborgen

In een draagdoek voelt een baby zich veilig en geborgen, hij voelt de lichaamswarmte, hoort de stem en de hartslag van zijn moeder.
Hij herkent haar geur en bevindt zich in voortdurend oogcontact met haar. Een ideale positie om de wereld te ontdekken.
De massa prikkels die hij op korte tijd te verwerken krijgt boezemen hem, zo vlak bij zijn moeder, geen angst in.
Dit gevoel van veiligheid leidt tot de ontwikkeling van een positief zelfbeeld en vormt later de basis voor een zelfbewuste en zelfverzekerde persoonlijkheid.
In tegenstelling tot wat vroeger werd aangenomen, is het nu wel duidelijk dat het veel dragen van je baby
niet leidt tot verwennerij en afhankelijkheid maar dat wel het tegendeel wordt bereikt.

Gedragen baby’s huilen minder

Volgens onderzoek van Barr en Hunziker van het University Montreal Children’s Hospital, zijn baby’s die gedragen worden in een draagdoek rustiger
en huilen minder soms tot bijna een uur per dag. In een draagdoek wordt de baby niet gedwongen om passief en wachtend de dag door te brengen,
maar neemt hij op een natuurlijke manier deel aan de dagelijkse activiteiten van de ouder.
De baby krijgt zo heel wat te zien en te horen, wat zijn psychosociale ontwikkeling ten goede komt.
Wordt het hem even teveel dan sluit hij zijn oogjes en valt in slaap tegen de borst van zijn drager.
Ook voor adoptie-ouders of ouders die moeite hebben de natuurlijke binding te voelen, kan een draagdoek uitkomst bieden.
Door de baby veel bij je te dragen, krijg je meer kans om een goede band en je ouderinstinct te ontwikkelen.

Krampen en reflux

Dragen helpt bij buikkrampjes en reflux. De beweging van je baby met de opgetrokken beentjes in de foetushouding tegen je aan
helpt bij de spijsvertering en vermindert hierdoor de krampjes. Baby’s met reflux houden hun voeding beter binnen wanneer ze in de foetushouding gedragen worden,
doordat ze rechtop zitten. Bovendien geeft de geruststellende nabijheid van de ouder veel troost.

Veilig en comfortabel dragen, ergonomisch verantwoord

De rug, nek en het hoofdje van de baby worden niet belast, maar optimaal ondersteund. Vanaf zijn geboorte,
mag de baby rechtop zittend gedragen worden. Hij zit dan op een breed steunvlak, de beentjes gespreid (M of kikker houding)
en met een bolle rug. Dit is een ideale uitgangspositie voor de ontwikkeling van een gezond heupgewricht. Je baby hangt niet,
zoals in een draagharnasje, maar zit ontspannen, zonder rugbelasting, tegen je aan. Zolang jij en je kindje het prettig vinden kun je de draagdoek blijven gebruiken.

Praktisch

Het praktische voordeel van de draagdoek voor de ouders is natuurlijk het vrij hebben van de handen terwijl je toch je baby dichtbij je hebt.
Ideaal voor gebruik buitenshuis, maar ook binnenshuis. Zo kun je toch bijvoorbeeld een fles klaarmaken of de telefoon oppakken zonder dat je daarvoor je baby neer hoeft te leggen.
En wat dacht je van de oudere kinderen naar school brengen of boodschappen doen.
Bij een ideale draagdoek lopen de brede banden over het hele schoudervlak en verdelen zo het gewicht van de baby volledig over het bovenlichaam.
Nek en rug worden hierbij niet of nauwelijks belast. Voor grotere dreumessen en peuters die al goed zelf kunnen lopen is een draagdoek ook nog heel praktisch.
Hoe vaak komt het niet voor dat ze “zelluf” willen lopen, maar toch na een tijdje weer gedragen willen worden?
Met een draagdoek die je misschien opgevouwen in je tas hebt meegenomen wordt het tillen van zo’n kindje dan een stuk makkelijker.

Verschillende doeken

Er zijn veel verschillende draagdoeken en dragers te koop, in verschillende maten, kleuren, materialen, gebruiksgemak en prijzen.
Het kan in het begin wel eens moeilijk zijn om de draagdoek op de juiste manier om te doen en je kind er goed in te krijgen.
Er zijn veel soorten draagdoeken op de markt, waarbij het ene type gebruiksvriendelijker is dan het andere.
Hierbij kan een consult van een draagconsulent je helpen, je leert veilig en goed knopen.
En met een pasconsult weet je welke drager bij jou past.

Verschillende draagmethodes

Geweven draagdoek

Dragen met een geweven draagdoek, die goed geknoopt is, is dé ergonomische manier van het dragen van new-born tot peuter. Dit komt omdat je kindje goed ondersteund wordt en zijn of haar gewicht verdeeld wordt over jouw lichaam. Hierbij is het wel van belang dat je de doek op een goede manier omknoopt. Er zijn veel verschillende manieren hoe je een draagdoek goed kan knopen. Je kan je kindje bijvoorbeeld op je buik, rug of heup knopen met een geweven doek.
Met een geweven draagdoek kan je heel veel verschillende knopen gebruiken. Deze doeken zijn er in verschillende maten.

Rekbare draagdoek

Een rekbare draagdoek is een fijne doek die rekt, om een pasgeborene of jonge baby in te dragen. Rekbare draagdoeken zijn door de zachte tricot stof lekker comfortabel. De doek zit bijna als een kledingstuk om jou en de baby. Het omdoen van de doek lijkt misschien een heel gedoe, maar wanneer je dat geleerd hebt, zit hij als een huis.

Ringsling

Een ringsling is een korte doek met daaraan ringen. Je draagt de ringsling over 1 schouder en met behulp van de ringen kun je snel en eenvoudig  aanspannen. Je kindje kun je hiermee op een ergonomische manier dragen. Wel altijd rechtop en niet in wieghouding.
Voor jezelf is het echter meer belastend omdat het gewicht niet symmetrisch over je lichaam verdeeld is. Vooral ideaal voor korte draagmomenten.

Maitai

Een Mai Tai is een van oorsprong traditionele Chinese babydrager. Het is eigenlijk een rechthoekige lap stof die het rugpand voor je kindje vormt. Aan alle vier de uiteinden zit een lange strook stof.
Mai tai’s zijn er in diverse maten. Een groter kind heeft bijvoorbeeld een groter rugpand/lijfje nodig om ergonomisch gedragen te kunnen worden. Met deze ‘slierten’ knoop je heel snel en eenvoudig je kindje op je buik of rug. De Mai Tai is dus eigenlijk een kruising van een draagdoek en een draagzak. Het voelt aan als een geweven doek, maar het knopen is een stuk makkelijker.

Draagzak/SSC

Met een ergonomische draagzak, ook wel soft structured carrier (ssc) genoemd, kun je in de meeste gevallen zowel op je buik als op de rug en soms ook op de heup dragen. Het zitgedeelte van het rugpand komt van knieplooi tot knieplooi. Een voordeel van een draagzak is dat je hem heel gemakkelijk en snel om kunt doen. Hierdoor valt hij vaak erg in de smaak bij papa’s en het kan ook handig zijn voor familieleden die niet gewend zijn om te dragen. Dit kan vanaf de geboorte gebruikt worden.

Draagconsulten

Draagconsulent

Tijdens een draagconsult leer ik je als draagconsulent hoe je je kindje ergonomische kunt dragen.

Er zijn meerdere keuzes, bijvoorbeeld een rekbare of een geweven draagdoek of een ringsling.

Vanuit mijn passie voor dragen en het puur ouderschap, vertel ik graag over de vele voordelen die het dragen heeft,

voor je kindje maar ook voor de ouder.

We bespreken waar je op moet letten tijdens het dragen, de juiste houding en natuurlijk kan je mij al je vragen stellen rond om het ouderschap.

Ook handige tips komen tijdens het consult voorbij, krampjes, voeding, slapen, meerdere dingen over het eerste jaar met je kindje.

Doek geweven of een rekbare materiaalkeuze

Welke doek of drager heb ik nu nodig, wat is nu echt fijn? Een draagzak kiezen is als schoenen kopen. Wat bij de ene heerlijk zit, kan de ander niet op lopen. Daarom is het zo belangrijk om de verschillende mogelijkheden te bekijken. Hiervoor stuur ik je graag door naar een collega met een uitgebreide pascollectie.

Mocht je keuze zijn gevallen op een draagdoek rekbare of geweven dan kan je een draagconsult bij mij boeken dat kan ook bij het afstellen van een ringsling. Een consult vind meestal bij jou thuis plaats. Zo kunnen jij en je kindje in alle rust en in een vertrouwde omgeving, leren dragen. Heb je zelf nog geen draagdoek geen punt in neem meerdere mee.

Kosten van een consult

Kosten voor een consult (met een minimum van 1 uur) €20,- per half uur, na een uur € 10,- per kwartier.

Ieder consult is anders, de ene heeft veel vragen en een ander heeft ervaring en wil alleen hulp bij een nieuwe knoop. Daarom geen kant en klare pakketten maar werk ik met een half uur tarief. Samen houden wij de tijd bij en ontvang je na het consult een linkje van de website om de factuur te voldoen of je kan direct contant betalen. De digitale betaling ontvang ik dan graag binnen 4 dagen na het consult en/of het ontvangen van de link.

 

Bij elk consult staat een inschatting van tijdsduur. Het gaat hier om een inschatting, de kosten worden dus berekend over de daadwerkelijk bezig/aanwezige tijd.

De prijs is exclusief reiskosten, binnen Nijkerk reken ik geen reiskosten, woon verder bij mij vandaan dan reken ik reiskosten van deur tot deur, de daadwerkelijk gereden kilometers.

Draagdoek Consult

1 persoon duur: 1.5 a 2 uur.  2 personen duur: 2.5 a 3 uur  Ervaring: beginner/gevorderd.

 

Dit is een consult om de mogelijkheden te bekijken en zeer geschikt voor beginners. We bespreken vooraf wat je draagwensen zijn. Of je al ervaring hebt en waar mee je wilt (leren)dagen. Misschien heb je zelf al een doek of probeer je een doek van mij. Daarmee gaan we aan de slag tijdens het consult. We werken dan stap-voor-stap aan het onder de knie krijgen van een door jou gekozen buik- heup-, of rugknoop en de bijbehorende knoopwijze. Tijdens en voor het consult vertel ik over de houding en ontwikkeling van je kindje. En welke voordelen het dragen voor jullie en het kindje kan hebben. We oefenen met een speciale draagpop en eventueel aan het einde nog met je kindje.

Aanvullend Consult

1 persoon duur: 1 uur  Ervaring: gevorderd

 

Je draag al je kindje maar komt er niet helemaal uit? Een drager gekocht en wil je graag samen kijken naar het afstellen.
Of je wilt graag puntjes op de i. We gaan samen kijken waar je tegen aan loopt en gaan hiermee aan de slag.

Wanneer je contact opneemt voor een consult zijn er een aantal dingen die ik van je wil weten zoals bijvoorbeeld:

 • Waarmee wil je dragen?
 • Heb je draag ervaring?
 • Waarom wil je dragen, waarmee verwacht je dat ik je zou kunnen helpen?
 • Hoe oud is je kindje en welke kledingmaat draagt het?
 • Zijn er bijzonderheden waar ik rekening mee kan houden, van de ouder of het kind?
 • Is het consult voor 1, 2 of meer personen?

Goed om te weten:

 • De prijzen zijn incl. btw.
 • Er dient een oppas aanwezig te zijn.
 • Hou rekening met de ruimte, heb je deze niet voldoende thuis dan mag het ook bij mij thuis (onder schooltijden).
 • Ik neem voldoende doeken mee mocht dit nodig zijn.
 • Natuurlijk neem ik oefen draagpoppen en evt. doeken mee.
 • Mocht er onverwachts iets zijn waardoor je het consult moet afzeggen, dan hoor ik dat tenminste 48 uur van tevoren.

Dan maken we een nieuwe afspraak, zonder extra kosten.

 • Meld je de afspraak minder dan 48 uur van te voren af of komt deze helemaal te vervallen, dan breng ik een half uur in rekening.
 • Wanneer het consult verder is dan 10 kilometer van Nijkerk, wordt er kilometervergoeding in rekening gebracht.
 • Regio: Nijkerk, Nijkerkerveen, Hoevelaken, Amersfoort, Vathorst, Bunschoten Spakenburg, Baarn, Soest, Leusden, Putten, Ermelo                                                                                                      Appel, Voorthuizen, Driedorp, Zwartebroek, Terschuur en Barneveld en omliggende gemeentes.