Barnsteen sieraden voor volwassen en kinderen.

Barnsteen is een fosiele hars die afkomstig is van naaldbomen. Miljoenen jaren geleden droop deze hars uit de bomen en is daarna versteend. In Nederland wordt de barnsteenketting nog niet zo heel veel gebruikt. Maar in de Baltische Staten maar ook in bijvoorbeeld Duitsland, Oostenrijk en andere landen in Europa is het dragen van een barnsteenketting bij kinderen de gewoonste zaak van de wereld. Barnsteenkettinkjes zijn er in de apotheek te koop en worden door verloskundigen aanbevolen.

 

Barnsteen voor baby’s en kinderen

Barnsteen kettinkjes en armbandjes voor baby’s en kinderen zijn zeer populair. Waarom is dit eigenlijk? De oorsprong hiervan gaat terug naar de middeleeuwen. Toen ontdekte men dat barnsteen een pijn verzachtende werking had. Hierdoor werd het al snel een populair medicijn voor allerlei kwaaltjes. Toen Robbert Koch in 1886 ontdekte dat barnsteenzuur een positief effect heeft op het lichaam, werd het dragen van barnsteen in snel tempo populair. Zo ook bij baby’s en kinderen die vooral veel pijn hebben bij het wisselen van de tandjes. Het verminderd de speekselvorming en onderdrukt eventuele ontstekingen. Ideaal bij doorkomende tandjes dus!

 

De goede eigenschappen van Barnsteen

Barnsteen heeft namelijk ontzettend veel goede eigenschappen. De ontsteking remmende en therapeutische eigenschappen van barnsteen wordt ook door de homeopathische geneeskunde als een natuurlijk pijnstillend middel erkend. 

Het werkt ook erg goed tegen aandoeningen van de longen en luchtwegen. Zoals astma of een simpele verkoudheid. Barnsteen bevordert een flexibele, open, spontane en zorgeloze lichaamshouding en versterkt hiermee het vertrouwen in jezelf. Hierdoor vermindert de barnsteenketting neerslachtigheid, stress en depressie. Wat een eigenschappen he? Maar het helpt ook voor lichamelijke klachten. Bijvoorbeeld maagklachten, maar ook klachten van de darmen, de milt, nieren, keel en galblaas. Het dragen van een barnsteenketting kan zelfs gewrichtsklachten verminderen en het genezen van wonden stimuleren! Kortom barnsteen heeft ontzettend veel positieve eigenschappen.

 

Theorieën over de werking van barnsteen sieraden

Waarom barnsteen en het dragen van kettinkjes of armbandjes dit verzachtende effect heeft bij baby’s en kinderen kent twee theorieën. Veruit de meest populaire theorie is dat bij het dragen van de ketting of armband er een minimale hoeveelheid barnsteenzuur vrij komt wat wordt opgenomen door de huid en zo in de bloedbaan komt. Dit zou een natuurlijke verzachting van de pijn tot gevolg hebben. Een minder bekende theorie gaat er van uit dat de barnsteen zijn opgewekte statische energy doorgeeft aan het lichaam die dit omzet in lichaamseigen energie.

 

Welke maat heb ik nodig?
Hier geldt echt, meten is weten. Neem een lintje of touwtje knip op maat en passen maar. Een armbandje kan ook heel goed als enkelbandje bij kleine kinderen onder het sokje. 

 

Schoonmaken, reinigen van Barnsteen sieraden

Moet je een ketting reinigen? Het is een hars. Geen edelsteen. Het voelt zelfs een beetje plastic aan. En er kunnen krasjes opzitten. Zo is dat met natuurlijke producten. Barnsteen is een zeer zacht mineraal en daarom niet geschikt om schoon te maken met een harde borstel. Het advies is om barnsteen enkel met een droge, of eventueel vochtige, zachte doek op te wrijven. Laat barnsteen ook niet voor lange tijd in het water liggen . Dit kan de glans van een gepolijste barnsteen aantasten en ook niet voor lange tijd in de directe zon dan kan het barnsteen broos worden. Zelf spoel ik hem wanneer hij bijvoorbeeld dof oogt af onder de kraan met koud water.  Gebruik geen zuren, alcohol, parfum of andere chemicaliën om de steen te reinigen, dit kan de steen in zijn glans aantasten of in het ergste geval een breuk tot gevolg hebben. Het beste is om barnsteen sieraden apart in een zachte doek in te wikkelen.

 

Barnsteen sieraden voor volwassenen moeten worden afgedaan:
Voordat je crèmes of zalf aanbrengt.
Voordat je in de sauna of onder het solarium gaat en zonnen.
Voor het sporten en het slapen gaan.

 

Rozenkwarts is bij uitstek de steen van het hart en de liefde.

De steen werkt sterk in op het hart chakra en opent het hart om liefde te ontvangen en om liefde te geven. De steen trekt harmonieuze liefdes- en vriendschappelijke relaties aan en bevordert ook eigenliefde en zelfacceptatie.

Rozenkwarts heeft een milde, zachte werking en werkt kalmerend bij verdriet en trauma’s en bevordert empathie, openheid en behulpzaamheid. De steen maakt ontvankelijk voor alle soorten schoonheid en stimuleert creativiteit en fantasie. Fysiek heeft de steen een positieve werking op het hart, de geslachtsorganen, seksuele problemen, de vruchtbaarheid, borst- en longkwalen en voorkomt duizeligheid.

 

Amethist heeft een beschermende en zuiverende werking.

De steen bevordert zelfinzicht en helpt je om eerlijk te zijn naar jezelf toe over gedrag dat schadelijk kan zijn en niet in dienst is van je hoogste zelf.

Het helpt je bijvoorbeeld om verslavingen te onderkennen en aan te pakken. Daarnaast geeft de steen ook inzicht in emotionele processen waardoor bepaalde (pijnlijke) ervaringen verwerkt kunnen worden en ook vermijdend gedrag op dit vlak veranderd kan worden.

Amethist is vanwege haar reinigende werking ook heel geschikt om een ruimte te zuiveren. Samen met bergkristal en rozenkwarts creëert het een harmonische sfeer. Amethist heeft ook een reinigende werking op het lichaam en een positieve invloed op het zenuwstelsel, hoofdpijn en migraine en nachtmerries en andere slaapproblemen.

 

Turkoois is een sterk geneeskrachtige, zuiverende en beschermende steen.

Het  brengt evenwicht: turkoois kan kalmerend werken en voor innerlijke rust zorgen maar werkt ook vitaliserend bij uitputting.

Het heeft een positieve werking op depressie, stemmingswisselingen, apathie en paniekaanvallen. Turkoois werkt inzichtgevend en laat zien dat je verantwoordelijk bent voor je eigen geluk en gaat hierdoor een slachtofferhouding en zelfdestructief gedrag tegen. Het bevordert creativiteit bij het oplossen van problemen, empathie en (romantische) liefde. Turkoois beschermt tegen negatieve energie, straling, invloeden en stoffen van buitenaf, werkt zuiverend en brengt de chakra’s in balans. Fysiek werkt de steen pijnstillend, krampopheffend, ontstekingsremmend en ontgiftend. Het ondersteunt de opname van voedingsstoffen en heeft een positieve werking op reuma, jicht, maag, de ogen, het immuunsysteem en virusinfecties.

 

Lapis lazuli is een hele spirituele steen.

Het bevordert spirituele kracht, spirituele vaardigheden, astraal reizen, verlichting, wijsheid en geeft innerlijke rust en vrede. De steen maakt eerlijk, oprecht en helpt innerlijke waarheid vinden en deze accepteren. Het helpt je jezelf zijn en je eigen weg bewandelen. De steen bevordert creativiteit, objectiviteit en helderheid van geest. Het heeft een positief effect op vriendschappelijke en liefdesrelaties.

Lapis lazuli heeft een sterke werking op de keel en het keel chakra (5e) en stimuleert hierdoor het uiten van je mening, emoties en dingen die je dwars zitten. Fysiek helpt lapis lazuli klachten van keel, strottenhoofd, schildklier en stembanden. Het heeft een positieve werking op migraine, slaapproblemen, duizeligheid, stress, het immuunsysteem, het gehoor en verlaagt de bloeddruk.

Lapis lazuli niet reinigen met water. De steen kan hier door aangetast worden.

 

Veiligheidsadvies: 

Wij verkopen kinderkettingen met een pop-out sluiting, wanneer er druk op komt te staan springt de sluiting open.  Maar ook sieraden met draaisluiting.  De schroefdraad sluitinkjes van barnsteen kettinkjes en barnsteen armbandjes zijn altijd gemaakt van plastic. Dus niet van barnsteen zoals soms wordt gedacht.  De steentjes zijn apart van elkaar geknoopt.  Wanneer deze dan knapt verlies je een steentje en liggen ze niet overal.

Voor alle baby sieraden geldt dat deze uitsluitend en ten alle tijde onder toezicht van een ouder mogen worden gedragen. Dit is een algemene veiligheidswaarschuwing in verband met kleine onderdelen van sieraden. Barnsteensieraden zijn in geen geval speelgoed of speelgoedonderdelen en kleine kinderen mogen nooit slapen of druk spelen met sieraden om. Barnsteensieraden nooit in de mond nemen of erop kauwen.


Let op, het
officiële advies:

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft de veiligheid van kettingen onderzocht. De NVWA stelt dat de kettingen voor baby’s gevaar kunnen opleveren tijdens het gebruik. In het geval dat een kraal splijt en in de mond van een baby terecht komt, kan dat gevaarlijk zijn. Deze kettingen zijn niet geschikt voor baby’s, gebruik ze alleen als je kind drie jaar of ouder is.